Cito-toets oefenen is niet erg

Het is januari en de Cito-toets staat weer voor de deur. Voor veel kinderen betekent dat slapeloze nachten en stress. Er is zelfs een naam voor die stress: cito-stress.

Cito-stress

De cito-stress wordt voornamelijk gevoed door de media. In januari en februari staan er regelmatig artikelen in kranten en tijdschriften (of op websites als deze) over de Cito-toets en het belang van die toets voor het voortgezet onderwijs. De media werken de cito-stress dus vooral zelf in de hand.

Oefenen is niet erg

Een ander punt dat voor veel discussie zorgt in deze Cito-maanden is of het oefenen van de Cito-toets wel of niet ‘zielig’ is voor kinderen? Ben je zo’n slechte ouder als je de toets met je kind oefent? Velen vinden van wel, maar gelukkig is er ook een groot aantal mensen dat het anders ziet. Want oefenen is helemaal niet erg. Zeker met het oog op de cito-stress (die door dezelfde media is ontstaan als de media die het oefenen van de toets doorgaans verfoeien), kan het geen kwaad om kinderen te laten oefenen. Oefenen moet alleen niet als doel hebben de scores te be├»nvloeden. Het moet als doel hebben een kind gerust te stellen en te laten ontspannen.

Meer lezen over het oefenen van de Cito-toets? Bekijk dit artikel over de cito-toets oefenen.

Laat een reactie achter