Hoe zeg je “nee” tegen je kind?

Het opvoeden van kinderen gaat niet vanzelf. Tot dat besef komen steeds meer mensen. Je krijgt geen handleiding bij de geboorte cadeau en moet het zelf maar uitzoeken. Opvoeden heet dat. En opvoeden gaat niet altijd even makkelijk in een druk bestaan. Want als je dan tijd hebt voor je kinderen, wil je het natuurlijk gezellig en leuk houden. En dat is waar veel ouders zich uiteindelijk toch in verliezen.

Steeds meer ouders geven te kennen er moeite mee te hebben om “nee” te zeggen tegen hun kind. Het liefst willen ze kinderen tevreden houden, al is het maar om de lieve vrede te bewaren. Dat het niet makkelijk is om “nee” te zeggen blijkt dagelijks weer in de supermarkt, op school of waar je ook maar mensen met kinderen tegen komt. In dit artikel geven we je wat meer inzicht in het opvoeden van kinderen, waardoor je het een stuk makkelijker zal vinden om “nee” te zeggen.

 

Waarom moet je “nee” zeggen tegen kinderen?

Het is niet zo dat kinderen helemaal niks mogen. Dat staat voorop. Maar kinderen die nooit “nee” te horen krijgen, zien bijzonderheden niet meer als speciaal. De kans dat kinderen hierdoor verwend raken neemt toe. Want een kind dat geen genoegen neemt met “nee”, zal altijd “ja” verwachten. Als ouder kun je hier misschien nog in voorzien, maar eenmaal op school zal het kind toch echt om moeten gaan met “nee”.

 

Wil je een leuk kind? Zeg dan “nee”

Daarbij worden kinderen er ook niet leuker van als ze altijd maar hun zin krijgen. Andere ouders zien je kind minder graag komen, omdat ze bang zijn om het kind “nee” te moeten verkopen. Leuke kinderen krijgen vaker een “nee” te horen en nemen daar dan ook genoegen mee. Dat is een kwestie van training. Ieder kind kan leren om te gaan met “nee”, zolang de ouder dit consequent doorvoert. Je hebt het dus echt zelf in de hand.

 

Maak “ja” bijzonder

Natuurlijk is het negatief om alleen maar van “nee” uit te gaan. Laten we het daarom eens omdraaien. Als een kind altijd “ja” te horen krijgt, zal het opkijken van “nee” en negatief reageren. Wanneer een kind vaker “nee” te horen krijgt, zal het juist verrast zijn van “ja” en daar positief op reageren.

Op die manier maak je “ja” bijzonder.

 

Wanneer pas je “nee” toe?

We willen onze kinderen niets ontzeggen, ze een leuke tijd geven, ze natuurlijk ook een beetje te vriend houden, maar ook voorbereiden op de maatschappij. Wanneer pas je dan “nee” toe? Het gaat voornamelijk om situaties waarin een “nee” ook goed te verantwoorden is, zoals:

  • Het vragen en zeuren om snoep;
  • Het vragen om het gebruik van de smartphone, tablet of het kijken van televisie;
  • Het vragen om meespelen;
  • Het vragen om cadeautjes;
  • Het bepalen van wat er gegeten wordt;
  • Het bepalen van wat er aangetrokken wordt.

Dit zijn zaken die je als ouder hoort te bepalen en waarin een “nee” dus echt gerechtvaardigd is. Maar het zijn ook zaken waar je naar verloop van tijd soepeler in kan worden. Als een kind zelf wil bepalen wat het draagt, is een “ja” natuurlijk prima. En als ze zich goed gedragen kunnen ze best bepalen wat er die avond gegeten wordt, zolang het maar bijzonder blijft.

 

Opbouwen

Heb jij een kind dat niet tegen “nee” kan? Dan is het een kwestie om het vaker “nee” zeggen op te bouwen. Ga niet rigoureus te werk. Daarmee loop je het risico dat je heel erg consequent moet zijn en een heel nare sfeer krijgt. Bouw het liever af door eerst “nee” te zeggen tegen zeuren om snoep en koek, vervolgens ook “nee” toe te passen bij andere zaken tot je zelf tevreden bent.

En vergeet niet om geaccepteerde “nee’s” ook te belonen met “ja’s”!

Laat een reactie achter