‘Musthave’ voor gedragsspecialisten (in opleiding): GedragsApp

Hoe combineer je de kennis van het verleden met de middelen van nu? Die vraag moeten de vijf studenten zich gesteld hebben die in 2013 begonnen aan een keuzethema op hun opleiding aan het Seminarium van Orthopedagogiek.

Het resultaat is een musthave voor gedragsspecialisten (al dan niet in opleiding) en andere professionele opvoeders. Wat is de gedragsapp? En hoe kun je voordeel halen uit de gedragsapp?

GedragsappWat is de Gedragsapp?

Tijdens hun studie Master SEN kregen Wouter Poot, Michiel Krijger, Theo-Henk Streng, Gijs van Vreeswijk en Paul Feitz de vrije hand in een keuzethema. De invulling was eenvoudig: doe iets wat je zelf nog wil leren en waarin je beter wil worden. De vijf heren besloten een app te ontwikkelen die leerkrachten en andere professionele opvoeders kunnen gebruiken bij het omgaan met probleemgedrag.

Daarmee is de Gedragsapp een handige tool die direct te gebruiken is. Via een keuzemenu wordt het gedragsprobleem in kaart gebracht en verschijnt een lijst aan oplossingen.

Er is niet gekozen voor één oplossing, maar voor meerdere. Op die manier zit er voor elke leerkracht wel een benadering bij die passend is. Want een leerkracht iets laten doen wat hij anders nooit zou doen, kan volgens de ontwikkelaars niet.

Theorie en praktijk

Het prettige aan de Gedragsapp is dat deze theorie en praktijk aan elkaar verbindt. De oplossingen zijn gebaseerd op bestaande theorieën. Deze theorieën zijn algemeen en worden door meerdere deskundigen genoemd als bewezen oplossing bij probleemgedrag. Door al deze bekende oplossingen te bundelen in een app heeft een leerkracht of gedragsspecialist altijd de kennis bij de hand, maar dan in een praktische uitvoering.

Doet probleemgedrag zich voor en wil je escalatie voor zijn? Met een paar vegen over het scherm zijn er oplossingen om het probleemgedrag in de hand te houden of te sussen.

Wil je achteraf weten of je anders had kunnen optreden? Dan dient de Gedragsapp als een prima middel om te evalueren.

Voordelen van de Gedragsapp

Het gebruik van de Gedragsapp biedt vooral leerkrachten hulp die moeite hebben met gedragsproblemen, maar ook werkhoudingsproblemen in de klas. De groep van leerkrachten die hier vaak tegenaan loopt bleek erg groot toen de vijf heren onderzoek deden onder leerkrachten in het voortgezet en basisonderwijs.

Wat dat betreft biedt het gebruik van de Gedragsapp veel voordelen:

  • De Gedragsapp is handig en snel in gebruik (binnen een paar seconden heb je oplossingen voor iedere vorm van probleemgedrag);
  • De Gedragsapp kan dienen om beginnend probleemgedrag aan te pakken;
  • De Gedragsapp kan dienen als evaluatiemiddel om te bekijken hoe ingrijpen een volgende keer anders kan;
  • Binnen de Gedragsapp komen zoveel oplossingen voor dat men na regelmatig gebruik vanzelf doeltreffender met probleemgedrag omgaat;
  • Wie de Gedragsapp op zak heeft profiteert automatisch van nieuwe updates.

Gedragsapp in gebruik

Waar vind je de Gedragsapp?

De Gedragsapp werd eerder uitgegeven door uitgeverij Pica. Momenteel is de Gedragsapp niet beschikbaar.

Laat een reactie achter